fredag, november 24, 2006

Er "borgerløn" et skældsord?

Er ”borgerløn” virkeligt et skældsord?

I Venstres nye principprogram er § 93 en gentagelse af principprogrammet fra 1995:

"Det enkelte menneske har et personligt ansvar for at forsørge sig og sine.
Arbejdsløshedsunderstøttelsen og lignende må ikke udvikle sig til borgerløn, hvor den enkelte får ret til en ydelse fra staten uden et modsvarende krav om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet."

Det er naturligvis for medlemmer af Borgerlønsbevægelsen en torn i øjet, at det regeringsbærende parti anvender begrebet ”borgerløn” som noget afskrækkende, og det er også uforståeligt i og med at Anders Fogh Rasmussen i bogen: Kampen om boligen (1982) skrev følgende:

… Herefter er det nærliggende at stille spørgsmålet: Hvorfor kunne alle disse mange forskellige ydelser ikke samles i én samlet ydelse, som fokuserer direkte på det egentlige problem - den for lave indkomst? Med andre ord: der bør konstrueres én samlet ydelse, som hviler på det princip, at enhver som ligger under en given indkomstgrænse er berettiget til ydelse, uanset hvilken gruppe vedkommende i øvrigt tilhører.

I praksis kan en sådan samordning af sociale ydelser kobles på skattesystemet gennem
indførelsen af den såkaldte 'negative indkomstskat'. Grundideen i den negative indkomstskat er, at hvis indkomsten ligger over en skattefri bundgrænse, betaler man skat på normal vis. Ligger indkomsten derimod under den skattefri bundgrænse, modtager skatteyderen derimod et tilskud svarende til skatteværdien af forskellen mellem den vedtagne bundgrænse og den faktiske indkomst (...)

Anders Fogh Rasmussen betragter hermed begrebet borgerløn som hverken mere eller mindre end en praktisk løsning på af fordele den opgave, det efterhånden er blevet at administrere fordelingen af den ca. 240 mia. kroner samfundet årligt udbetaler som indkomstoverførsler.

Da også andre venstreministre har været inde på lignende tanker, kunne det måske være opportunt for partiet at kigge lidt på det med friske øjne. Er det udtryk for forandringsparathed at blive ved med at lappe på systemer, der uomtvisteligt har en række uønskede bivirkninger?

På vores hjemmeside www.borgerloen.dk er der inspiration at hente.

Ingen kommentarer: